AIBE Q&A


                                               BAR COUNCIL OF INDIA

                                        All India Bar Examination-XII

                                                      10th June-2018

Q1.The first constitutional amendments was enacted in

a) 1950

b) 1951

c) 1967

d) 1975

Ans-b) 1951

Q2. A person instigates any any person to do an offence  or illegal act or omission attracts

a) Section 107 IPC

b) Section 120(B) of IPC

C) Section 114 of IPC

d) Section 144 of IPC

Ans-a) Section 107 IPC

Q3. Aland mark Habeas Corpus petition was filed during emergency,that is

a) Keshavanand Bharti V/s. state of Kerla 

b) Golaknath V/s. State of Punjab

c) MC mehta V/s UOI

d) ADM Jabalpur V/s. Shivkant Shukla

Ans-d) ADM Jabalpur V/s. Shivkant Shukla

Q4. Examination in Chiefs is conducted by the

a) Chief Examiner of the court

b) A lawyer appointed by the accused

c) A lawyer appointed by the government

d) Presiding Judge in the court

Ans-b) A lawyer appointed by the accused

Q5. The convention of climate change was the outcome of

a) The Stockholm Conference

b) The Nairobi Conference

c) The Vienna Conference

d) The Rio De Janei Conference

Ans-d) The Rio De Janeiro Conference

Q6. Who is protected workman

a) Workman given police protection during labour strike

b) Workman protected by insurance coverage

c) Workman who is an executive or office bearer of a registered trade union in the establishment

d) Workman protected being arrested by a court order

Ans-c) Workman who is an executive or office bearer of a registered trade union in the establishment

Q7. A trademark is a visual symbol applied to articles of commerce with a view to distinguish the articles from other. It is in the form of 

a) A word 

b) A device

c) A label

d) All of the above

Ans- d) All of the above

Q8. The Indian legal system has evolved a new technique of alternate dispute resolution which is popularly known as Lok Adalat. It owes its origin to the statutory recognition by passing of

a) Legal Service Corporation Act, 1974

b) Legal Aid and service act, 1949

c) Legal services authority act, 1987

d) None

Ans-c) Legal services authority act, 1987

Q9. Shah Bano case was related to

a) Dowry demand

b) Harassment at work place

c)  Maintenance of divorced muslim women

d) Triple divorce of muslim women

Ans-c)  Maintenance of divorced muslim women

Q10. Who can move PIL in HC & SC

a) Any public spirited person

b) NGO or Association with public spirit

c) Group of public spirited persons who have no personal interest 

d) All of the above

Ans-d) All of the above

Q11 Doctroin of “Pleasure” applied to 

a) Legislative

b) Civil servants

c)  Judges

d) Cabinet Ministers

Ans-b) Civil servants

Q12. Section 24A of Advocate Act 1961 provides the

a) Appointment of Attorney General

b) Regular attendance of law college

c) Admitted for enrollment in Bar or State roll

d) Election of state Bar Council

Ans- c) Admitted for enrollment in Bar or State roll

Q13. Articles of a company can be altered by

a) The Directors of the company

b) The officials of the company

c) Share holders by passing an ordinary resolution

d) Share holders by passing a special resolution

Ans:-d) Share holders by passing a special resolution

Q14.Article 361 provides 

a) Authority to union government to dismiss the state government

b) Authority to the state governments to pass the legislation

c) Protection and immunities to the president and governors from being prosecuted in court

d) None of the above

Ans-c) Protection and immunities to the president and governors from being prosecuted in court

Q15. Uttering of words with deliberate intention to wound religious sentiments will be dealt with

a) Section 298 of IPC

b) Section 296 of IPC

c) Section 297 of IPC

d) None of the above

Ans-a) Section 298 of IPC

Q16. Under Section 320, of Cr.P.C for criminal intimidation with section of IPC is applicable

a) 503

b) 504

c) 505

d) 506

Ans- d) 506

Q17. Which of the following is an innovative form of Alternative Dispute Resolution mechanism

a) Bar Council of India

b) Election Commision

c) Comptroller and Auditor General

d) Lok Adalat

Ans- d) Lok Adalat

Q18 Which one of the following is not a legal guardian of the property of Muslim minor 

a) Father

b) Brother

c) The executor appointed by father 

d) Grand father

Ans- b) Brother

Q19. Who is garnishee

a) A third party who is instructed by way of legal notice to surrender money to settle a debt or claim

b) A borrower arrested for defaulting  

c) A who can not pay bank loan

d) A person who mortgaged his farm land

Ans- a) A third party who is instructed by way of legal notice to surrender money to settle a debt or claim

Q20. Under section 18 of land acquisition Act, 1894 which of the following officers is empowered to refer the matter to the court

a) The Tahsildar

b) The sub collector

c) The Deputy Collector

d) The collector

Ans- d) The collector

Q21. For specific performance of a contract suit is to be instituted in 

a) 3 Years

b) 3 Months

c) 6 Months

d) No specific time limit unless mentioned in the contract

Ans- a) 3 Years

Q22. Permanent Account Number (PAN) is defined under 

a) Wealth tax

b) GST

c) Income tax Act, 1961

d) Finance Act 1992

Ans-c) Income tax Act, 1961

Q23. A marriage with woman before completion of her iddat is-

a) Irregular

b) Void

c) Voidable

d) None of these

Ans- a) Irregular

Q24. Sec 10 of CPC provides for

a) Stay of the suit

b) Summoning witness

c) Examination of witness

d) Sentencing the judgement

Ans-a) Stay of the suit

Q25. Who is prevented from being testified u/s 118 of Indian Evidence Act 

a) A lunatic who can not understand the questions put to him

b) Extreme old age person who cannot give rational answer to the questions

c) A tender age person who cannot give rational answer to the questions

d) All of the above  

Ans-d) All of the above  

Q26. Supreme court decided in SR bommai V/s Union of India

a) Relating to the president rule in state

b) Relating to the illegal detention 

c) Relating to the right to clean environment 

d) None of the above

Ans-a) Relating to the president rule in state

Q.27 Recovery of specific immovable property is defined 

a) Sec 5 of specific Relief Act 

b) Sec 120(B) of IPC

c) Under sec 10 of sale of goods Act

d) Non of the above

Ans-a) Sec 5 of specific Relief Act 

Q28. Sec 29 of the Wealth tax Act deals with 

a) Revision petition in division bench of High Court

b) Appeal in Supreme Court

c) Return or Wealth Tax 

d) None of above

Ans- b) Appeal in Supreme Court

Q.29  The collector shall under the Land Acquisition Act 1948, give immediate ………………………of any correction made in the award to all the persons included

a) Approval 

b) Stay

b) Announcement 

d) Notice

Ans- d) Notice

Q30. Clerical or arithmetical mistakes in judgements, decree or orders etc. can be corrected 

a) U/s 151 of Cr.PC

b) U/s 152 of Cr.PC

c) U/s 153 of Cr.PC

d) U/s 154  of Cr.PC

Ans-b) U/s 152 of Cr.PC

Q31. Any confessional statement by the accused given to the magistrate is

a) Admissible

b) Not-admissible

c) Challengable

d) Non of the above

Ans-a) Admissible

Q32. Supreme court has decided in Keshavanand Bharati V/s. state of Kerala 

a) Parliament can amend any provision of the constitution 

b) Parliament can not amend any provision of the constitution 

c) Parliament can amend any provision of the constitution but not to alter the basic structure and basic feature of the constitution

d) None of the above

Ans-c) Parliament can amend any provision of the constitution but not to alter the basic structure and basic feature of the constitution

Q33. Under which of the following sections of the code of Criminal Procedure, police can arrest an accused without warrant ?

a) Sec 40

b) Sec 41

c) Sec 42

d)  Sec 37

Ans- b) Sec 41

Q34. “A” is at work with hatchel: the head flies off and kills a man who is standing by if there was no want of a proper caution on the part of  ‘A’ his act is excusable and not an offence. It is contained in:

a) Sec 80 of IPC

b) Sec 84 of IPC

c) Sec 81 of IPC

d) Sec 85 of IPC

Ans:- a) Sec 80 of IPC

Q35. Delhi Domestic Working Women v/S Union of India (1955) 1 SC 14, in this PIL which was exposed before the court,

a) The plight of some domestic maid who were sexually assaulted by army men  

b) Abolition of child labour 

c) Unemployment of domestic servants in Delhi

d) Poor salary of maid servants

Ans- a) The plight of some domestic maid who were sexually assaulted by army men  

Q36. Which chapter of Cyber Law provides the legal Recognition to Digital Signature 

a) Chapter III

b) Chapter IV

c) Chapter IX

d) Chapter IX & X

Ans-  a) Chapter III

Disclaimer: Author has tried his best to provide answers that is true and accurate as of the date of writing; however, all the questions & answers on this website should be double checked for the accuracy and  its correctness.

error: Content is protected !!